Subsidie zonnepanelen: alles wat u moet weten als particulier

Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen, dan wilt u natuurlijk zeker weten dat u optimaal gebruikmaakt van de voor u beschikbare financieringsregelingen. En dat u dus niet meer betaalt dan nodig. Maar hoe zit dat precies? Krijgt u subsidie voor zonnepanelen en/of zijn er wellicht andere manieren om van financiële voordelen te profiteren? Alles hierover ontdekt u in dit blog.

Subsidie zonnepanelen particulieren verleden tijd

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: landelijke subsidie op zonnepanelen voor particulieren is verleden tijd. Sinds 1 januari 2023 is deze regeling afgeschaft. Waar u voor 2023 de 21% btw die u over uw zonnepanelen betaald had kon terugvragen, kan dat nu dus niet meer.

Maar, niet getreurd: dit is niet per se slecht nieuws. In plaats van subsidie op zonnepanelen maakt u gebruik van andere regelingen die de aanschaf van uw zonnestroomsysteem voordeliger maken en/of van regelingen waarmee u uw rendement uit uw zonnepanelen verhoogt.

Regelingen voor de aanschaf van zonnepanelen

Moet u uw (nieuwe) zonnepanelen nog kopen en liggen ze dus nog niet op uw dak? Om te beginnen gaan we dieper in op de regelingen waarvoor u in dat geval mogelijk in aanmerking komt:

1. De 0% btw-regel
2. Subsidie op gemeentelijk niveau
3. Leningen

1. De 0% btw-regel: lagere aanschafprijs

Sinds januari 2023 zijn zonnepanelen voor particulieren relatief goedkoper in aanschaf. Dat u geen btw meer kunt terugvragen heeft namelijk te maken met het feit dat de btw op zonnepanelen volledig is afgeschaft. De btw is voor particulieren op 0% gezet. Concreet houdt dit in dat de prijs van zonnepanelen 21% lager is dan voorheen.

Uitzonderingen op de 0% btw-regel

Niet in alle situaties geldt die 0% btw-regeling. U betaalt nog steeds 21% btw over uw zonnepanelen als: 

  • De zonnepanelen meerdere functies hebben. Denk aan PVT-systemen, zonnecollectoren en zonnepanelen in ramen.

  • De zonnepanelen geïntegreerd zijn in een nieuwbouwwoning die u koopt.

  • U de factuur van uw zonnepanelen voor 2023 ontvangen heeft.

  • U de zonnepanelen niet op uw koopwoning laat plaatsen. VvE’s, sportverenigingen, Mkb’ers, grote bedrijven en agrariërs betalen nog 21% btw over hun zonnepanelen.

2. De waarde van uw woning stijgt.

De waarde van uw woning stijgt zodra u zonnepanelen laat installeren. Onderzoek toont aan dat een woning met wel 2,56% stijgt op de woningwaarde. Dit komt omdat de vraag naar een huis met zonnepanelen hoger is dan zonder zonnepanelen. Daarnaast bespaard u ook nog eens direct een maandelijks bedrag.

3. U krijgt de volledige btw terug op de aanschaf van uw zonnepanelen.

De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen en het duurzaam maken van huizen. Op dit moment ontvangt u dan ook na het aanschaffen van zonnepanelen in Utrecht, de volledige 21% BTW terug van de aanschafwaarde. Extra reden waarom u nu zonnepanelen moet laten installeren in Utrecht! 

De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen en het duurzaam maken van huizen. Op dit moment ontvangt u dan ook na het aanschaffen van zonnepanelen in Utrecht, de volledige 21% BTW terug van de aanschafwaarde. Extra reden waarom u nu zonnepanelen moet laten installeren in Utrecht! 

Regelingen voor het gebruik van uw zonnepanelen

Heeft u uw zonnepanelen eenmaal aangeschaft en zijn ze geïnstalleerd op uw dak? Ook dan zijn er diverse regelingen waarmee u uw energiekosten zo laag mogelijk houdt:

1. Salderingsregeling: vergoeding voor stroom die u niet gebruikt

Wekken uw zonnepanelen meer stroom op dan dat u die maand verbruikt? Dan profiteert u van de salderingsregeling. Simpel uitgelegd betekent dit dat u uw opgewekte en verbruikte energie aan het eind van het jaar tegen elkaar mag wegstrepen.

Uw zonnepanelen wekken in de zomer een stuk meer energie op dan in de winter, terwijl u juist in de zomer lage stroomkosten heeft. Uw verwarming staat dan immers uit en uw lampen gaan pas laat in de avond aan. Opgewekte energie die u niet gebruikt wordt dan teruggeleverd aan uw energieleverancier.

Zonder de salderingsregeling zou die teruggeleverde energie zomaar ‘verdwijnen’. En dan zou u deze extra energie dus eigenlijk voor niks hebben opgewekt. Maar nu, mét de salderingsregeling, wordt de teruggeleverde energie ‘opgeslagen’ door uw energieleverancier, zodat u dit later – in de wintermaanden – kunt gebruiken. Met andere woorden: aan het eind van het jaar mag u de stroom die u heeft opgewekt wegstrepen tegen de stroom die u verbruikt heeft dat jaar.

Goed om te weten: de overheid is van plan de salderingsregeling in de toekomst (vanaf 2025) langzaam af te bouwen, waarna u mogelijk vanaf 2031 helemaal niets meer kunt salderen. Dit plan is nog niet definitief.

2. Energieleveranciers vergelijken voor meest gunstige teruggave

Verder verstandig is om u eens goed te verdiepen in de teruggavebedragen van verschillende energieleveranciers. Waar de ene leverancier namelijk de volledige waarde van de stroom die uw zonnepanelen opwekken aan u teruggeeft, geeft de ander slechts een gedeelte per opgewekte kWh terug.

Door de teruggavebedragen van verschillende energieleveranciers eens goed met elkaar te vergelijken en over te stappen naar de meest gunstige partij, kunt u het rendement dat u haalt uit uw zonnepanelen dus eenvoudig verhogen. 

Zonnepanelen in 2023: supersnel terugverdiend

Baalt u ervan dat u geen subsidie krijgt voor uw zonnepanelen? En twijfelt u nog of deze investering het waard is? Goed om te weten is: door de financiële situatie waarin onze maatschappij momenteel verkeert verdient u de investering in uw zonnepanelen supersnel terug. De energieprijzen rijzen immers de pan uit en bovendien worden zonnepanelen steeds goedkoper.

Ter vergelijking: het bedrag dat u bespaart op uw energierekening door zonnepanelen te nemen is vaak al hoger dan de rente die u zou betalen als u dat geïnvesteerde geld op uw spaarrekening zou zetten.

Regelingen en subsidie zonnepanelen: al uw opties op een rij

Voor uw overzicht vatten we uw opties omtrent regelingen en subsidie voor zonnepanelen nog één keer voor u samen:

  • Bent u een particulier met een koophuis, dan betaalt u géén btw over uw zonnepanelen.

  • Op landelijk niveau krijgt u geen subsidie voor zonnepanelen, maar wellicht heeft u op gemeentelijk niveau wel recht op een vergoeding.

  • Kunt/wilt u uw zonnepanelen niet in één keer betalen, dan kunt u een Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening aanvragen.

  • Dankzij de salderingsregeling mag u uw opgewekte en verbruikte energie aan het eind van het jaar tegen elkaar wegstrepen. Feitelijk gezien wordt ‘te veel opgewekte’ stroom voor u opgeslagen op het net, zodat u dit op een later moment kunt gebruiken.

  • Door de teruggavetarieven per opgewekte kWh van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken – en door over te stappen naar de meest gunstige partij – kunt u het rendement uit uw zonnepanelen eenvoudig verhogen.

Vrijblijvend advies op maat krijgen?

Zoals u merkt: aan de aanschaf van zonnepanelen zitten nogal wat haken en ogen. Het is ook niet voor niks dat onze experts zich hier uitvoerig en al jarenlang in hebben verdiept. Krijgt u graag vakkundig advies over wat uw opties zijn voor (de financiering van) zonnepanelen? Of zou u graag eens sparren over uw wensen en de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag.

Serie pakket

Vanaf

600,-

Per paneel incl. installatie

Keuze uit de merken: Growatt & SMA

Alle panelen worden gekoppeld aan een centrale omvormer.

Voor meer informatie over het serie geschakelde systeem, klink op de knop hier beneden.

Parallel pakket

Vanaf

700,-

Per paneel incl. installatie

Keuze uit de merken: Enphase & Solar Edge

Alle panelen werken individueel van elkaar voor een optimaal rendement.

Voor meer informatie over het parallel geschakelde systeem, klik op de knop hier beneden.

Al onze
producten zijn:

Efficiënt.

Door gebruik van de laatste technologieën verliest u zelfs geen rendement tijdens een bewolkte dag.

Kwalitatief.

Zowel onze zonnepanelen als omvormer systemen zijn van de hoogste kwaliteit. Wij hebben onze merken zorgvuldig uitgekozen.

Duurzaam.

Onze zonnepanelen zijn van de hoogste kwaliteit en door de vakkundige montage bestand tegen stormen en stortbuien.

Onze werkwijze.

1. Kennismaking.

De kennismaking vindt plaats op locatie. Als u het fijner vindt om het telefonisch te doen, kan dat ook. Tijdens de kennismaking bespreken wij uw wensen en behoeftes. Deze zijn voor iedereen verschillend en daarom vinden wij het belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen. Zo kunnen wij advies geven over welk systeem het meest geschikt is. Bij de kennismaking bekijken wij nog niet uw woning, dit doen we pas bij de technische schouw.

2. De technische schouw.

Het is tijd voor de technische schouw. Hier maken wij pas voor het eerst kennis met uw woning. Dit is een belangrijk aspect voor ons omdat wij dan de kabelroutes gaan bekijken en uw dak nameten. Zo kunnen wij advies geven over hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en welke dakdelen het meest geschikt zijn. Tijdens dit bezoek bent u altijd vrij om vragen te stellen. Als we klaar zijn met de technische schouw kijken we samen naar een geschikte installatiedatum.

3. Een professionele installatie.

Nadat alles is opgemeten en er een persoonlijk legplan is gemaakt. Komen wij op de afgesproken dag de zonnepanelen installeren. Rond 09.00 staan minimaal twee van onze installateurs bij u voor de deur. Zij bespreken eerst de werkzaamheden van de dag met u door. Zo weet u precies wat er gaat gebeuren. De totale installatie duurt gemiddeld één dag.

4. De nazorg.

Ook na de installatie staan wij voor u klaar! Zo helpen wij met het terugvorderen van uw 21% BTW op uw totale installatiekosten, of wanneer er een storing plaatsvindt. Wij bieden ook een onderhoudscontract aan. Wij komen dan ieder jaar langs om uw panelen schoon te maken. Ook lopen wij het gehele systeem na en bieden wij hierna een extra jaar garantie op ons installatiewerk.

Deze klanten gingen u al voor!

 

Eindelijk een bedrijf dat advies geeft waar ik wat mee kan. Eerlijk en open. Super.
Installatie met 2 man, kundig, professioneel en gezellig.
Leiding geraakt wegens vreemde constructie in mijn huis, maar de manier waarop dit is opgelost is zoals het hoort.
Wil je eerlijk advies, vakkundige installatie en nazorg wat iedereen beloofd maar zij ook doen, bel ze gewoon op.

 

Yoran van Aken
Amersfoort

Goed voorbereid, volgens afspraak en op tijd! Erg tevreden over het uiteindelijke resultaat en de mannen die het monteerden. Het ziet er perfect uit en ze hebben alles mooi opgeruimd en schoon achtergelaten.

Jeroen Voorburg
Amersfoort